Полезно ли е ходенето? Ние явно подценяваме силата на собствените си крака. Дори обичайната 20-минутна разходка може да удължи живота ни със седем години.

Нашите предци преди да бъде изобретен автомобила са ходили пеш около 20 км. на ден, а ние обградени от приспособления, сме намалили ходенето до минимум. С какво е полезно ходенето? В човешкия крак има 33 стави, 26 кости и повече от 100 мускули, сухожилия и връзки, и от това колко добре се осъществява в тях кръвообращението, зависи работата на повечето органи. Дори главоболието може да бъде резултат от проблеми с краката.

Днес деловият човек трудно отделя време за половин часов обяд, да не говорим за една приятна разходка по улицата или въобще движение. Деловият човек живее в режим нон-стоп. ( вижте статията “Как да се движим повече – 10 съвета“).

В търсене на златната среда между кариерното развитие и собственото си здраве бизнес елита въведе модата за правилния начин на живот. Да сложиш в близост до кабинета бягаща пътека, да ходиш по стълбите вместо с асансьора, до отидеш пеш до деловата среща, днес е признак на добрия тон, е не на небрежност.

Защо е полезно да ходим пеш?

Една от тайните на дълголетието на тибетски монаси е правилния режим на деня. Това е  8-часов сън, умерени упражнения, чист въздух и без стрес. Изследователите са забелязали, че водеща роля в ежедневния живот на отшелниците е ходенето пеш.

В живота на монасите няма място за изтощително тичане или много часове във фитнеса до седмо изпотяване. Те предпочитат да извличат максимум полза от ходене и гимнастика, които правят по няколко пъти на ден за засилване притока на кръв към органите и мускулите. Неотдавнашно проучване на Американската сърдечна асоциация Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology е даказало, че при еднакъв разход на енергия ходенето дава повече полза за здравето, отколкото  бягането. Към този извод учените са дошли, анализирайки здравословното състояние на две групи хора, регулярно практикуващи бягане и спортно ходене. Рискът от хипертония, диабет, коронарна болест на сърцето при ходене е по-нисък. Днес са популярни всички видове ходене – от спортно до скандинавско. Това е най-добрият вариант за тренировки на тялото и ума. Те помагат не само за поддържане на физическата форма, но и способстват в борбата със стреса.

Да си организирате тренировка със собствените крака u дома съвсем не е трудно. Достатъчно е да си купите бягаща пътека или да си организирате ежедневно ходене в приятни за вас места.

skandinavsko-hodene-02

Успешната бизнес дама, основател на балета Тодес, със собствена мрежа от студия и театрални школи, може да се види всеки ден в парка около дома си с пръчки за скандинавско ходене. Нейната норма е ходене по 6 км. на ден със скорост 9 км/час. Благодарение на скандинавското ходене за първите три месеца ходене тя успява да свали повече от 10 кг.

Така, че отговаряме на въпроса – Полезно ли е ходенето?Да, полезно е както за вашето здраве, така и за вашия външен вид.