Правилното хранене преди и след тренировка е най-малко 50% от успеха на вашия тренировъчен план. Именно правилното хранене определя колко бързо ще постигнете поставените цели.

pravilno-hranene-predi-i-sled-trenirovka-1-2

Не спазването на правилното хранене може не само да провали плановете ви, но и да навреди на здравето.

За да проведете качествена тренировка, организма се нуждае от енергия. Основен източник на енергия за вас е гликоген, който се получава в резултат на разграждането на въглехидратите и се съхранява в черния дроб и мускулите. Следователно, трябва да попълните запасите си преди тренировка.

Час и половина, два, преди тренировки, трябва да приемете храна. За предпочитане е сложни въглехидрати, тъй като те се усвояват по-дълго и дават равномерен приток на енергия. Сложни въглехидрати включват следните продукти: бобови растения (боб, грах, леща, боб), зърнени храни, овесени ядки, макарони от цели зърна пшеница, ечемик, плодове (грейпфрут, круша, портокал, ябълка, праскова), плодове (череши, сливи) зеленчуци (всички видове зеле, домати, тиквички, чушки, лук, праз, зелен фасул), зелени (спанак, маруля), гъби.

След това по време на самата тренировка, когато организмът работи интензивно, а съответно и се изпотявате, настъпва изчерпване на запаси от различни хранителни вещества, освен гликоген. Сред тях са калий, магнезий, натрий, електролити, които са проводници на електрически импулси от нервите към мускулите. Намаляването на тези вещества води до намаляване на работоспособността , мускулна умора. За да се избегне това, се препоръчва да се консумират спортни напитки – изотонични, които попълват запасите на микроелементи в организма.

Следващата стъпква е хранене след тренировка. Във фитнеса има понятие като протеиново-въглехидратен прозорец, който има качеството да се отваря. А това става заради физическото натоварване, когато организма губи гликоген, протеини и други вещества за поддържането на вътрешните процеси. Това състояние се нарича катаболизъм. Този процес е добър, макар и разрушителен, разделя мазнини за попълване на енергия. Но в края на тренировката всички основни енергийни източници пресъхват и тялото започва да унищожава не само мазнини, но и мускулната тъкан, а това е лошо. Поради това е от съществено значение да се попълнят резервите на всички необходими вещества в първия час след тренировка. Изпийте един гейнър – спортна напитка, коктейл, съдържащ протеини и въглехидрати или се нахранете пълноценно. Комплексните въглехидрати (зърнени), протеин (месо, риба), фибри (зеленчуци) ще бъдат много подходящи за момента. Затварянето на прозореца ще даде тласък на растежа на мускулите.

pravilno-hranene-predi-i-sled-trenirovka-1

ВАЖНО!!!

Не започвайте тренировки на празен стомах! Първо, няма да имате сили за пълноценна тренировка. Второ, това може да доведе до хипогликемична криза – състояние на организма, в което нивото на глюкозата в кръвта пада под допустимата норма.

Явни признаци на хипогликемия са бледост, гадене, слабост, студена пот, учестено дишане. Когато видите тези знаци, трябва да се прекъснете тренировка, да пиете сладък чай, кафе или сок, за да се повиши нивото на кръвната захар.

Спазването на тези прости правила за правилното хранене преди и след тренировка, ще ви помогне да постигнете целите си.