Детокс-диетата се основава на пресни и задушени зеленчуци и не сладки плодове.

Ако имате някакви заболявания на храносмилателната система, плодови и зеленчукови сокове могат да предизвикат дразнене на стомаха и червата, така че преди да започнете детоксикация, убедете се в готовността на вашия организъм.

detoks-dieta

Основни принципи на детокс-диетата

По време на детокс-диетата е необходимо да се откажете от основните източници на токсини – кафе, алкохол, цигари, както и „бърза“ храна. Всяка сутрин изпивайте по една чаша вода (с добавян лимонов сок) на празен стомах, а след това през деня – не по-малко от 1.5 л. вода.

След седем часа вечер не яжте и се ограничете с чаша билков чай.

Растителната храна е основа на детокс – диетата

За да активирате обмяната на веществата ви трябва, на първо място, витамини, минерали и фибри. Ето защо, бобови растения, както и всички видове зърно и зърнени култури са в основата на нашата диета. Елда, овес, ръж, пшенични трици и кълновете съдържат много полезни хранителни вещества и пречистват червата, възстановявайки тяхната микрофлора. От плодовете и зеленчуците за предпочитане са некалоричните. Плодове – кисели, цитрусови, както и зелена ябълка. Зеленчуци – зеле, рукола и други салати, броколи. Микроелементите, съдържащи се в листните зеленчуци активно премахват канцерогените.

Допълнителни мерки

Детокс-диетата е насочена основно към прочистване на организма от токсини, ускоряване на  метаболизма и нормализиране на храносмилателната и хормоналната система. Всяка процедура за детоксикация на организма, включително и със сауна, парна баня, плуване в морето, вани с билки и соли, ще бъдат от голяма полза  за избавяне от излишните течности. От детокс-диетата трябва да се излиза бавно: през първите два дни въведете в диетата овесена каша, а след това – пилешки бульон, на четвъртия ден може малко пилешко месо на пара или телешко, след това може да преминете към обичайния си режим на хранене.

detoks-dieta (2)

Трябва ли да ядем месо по време на детокс-диетата?

В идеалния случай детокс-диетата е отказ от продукти от животински произход въобще или за периода на детоксикация, който може да продължи от две седмици до три месеца, в зависимост от избраната от вас система. В краен случай може да включите само червено месо и яйца. В яйцата има голямо количество „лош“ холестерол, а в месото токсини и шлака. Рибата се смята за диетичен продукт пред вид голямото и съдържание на витамин Е и вещества Омега-3, полиненаситени мазнини, притежаващи мощен антиоксидантен ефект, но съдържа шлака и токсини. Така, че най-добре не включвайте месо по време на детокс-диетата.