Какво е здравословен начин на живот и какви са неговите компоненти

Какво е здравословен начин на живот и какви са неговите компоненти

Понятието здравословен начин на живот сега стана много модерно. Нека да разберем какво стои зад него и какви се неговите компоненти всъщност.

Здравословен начин на живот

Zdravosloven-nachin-na-jivot (2)

Някои си мислят, че здравословен начин на живот е просто избягване на алкохол, никотин и наркотици. Други смятат, че е достатъчно сутрешното тичане или да се занимаваш с йога. Всички тези хора, разбира се, са на прав път, но липсва най-важното – комплексното разбиране на здравето като такова.

Какво е това здраве? Ще започнем със самият край – старостта. Какви признаци на старост можем да изброим? Намалена гъвкавост, на можем да се наклоним, сядаме и ставаме трудно или със странична помощ, започват да ни болят коленете, кръста. Това означава, че още от ранна възраст трябва да работим с гъвкавостта на тялото, се занимаваме със стречинг, йога, пилатес и други системи, насочени към разтягане, поддържане на подвижността на ставите и цялостната мобилност и гъвкавост на тялото.

Друг признак на старостта е намалената мускулна маса и увеличаване на мазнините в тялото. Започва мускулна дистрофия. За да избегнем това е необходимо да работим с мускулите на тялото.

Спомнете си сега основната причина за смъртност в света – сърдечно-съдови заболявания. Предотвратяването на това е възможно – кардио  натоварване: бягане, ходене, плуване, колоездене … А на съдовете помагат правилното хранене, диетата. Основното натоварване пада върху съдовете, когато не се храним правилно. Тях ги убива захарта, заведенията за бързо хранене и лошите мазнини. Намалете сладките и тестени храни и ги заменете със сушени плодове и безквасен хляб.

Ако един от тези аспекти на здравословния начин на живот липсва, вие рано или късно ще се сблъскате с проблеми. Но има още един очевиден аспект, който най-добре да не изпускаме – това е социалният начин на живот. Японски учени ( а Япония е известна със своето дълголетие) са доказали, че дълго живеят социално активните хора, които имат хобита и увлечения, не свързани с основната работа. Учете чужди езици, стихотворения, намерете нещо, което ще накара мозъка ви да работи. Това вероятно няма да ви каже нито един треньор, но активността на мозъка също е здраве.

healthy-lifestyle-vector-background_215351239

Има системи, които разглеждат всички тези аспекти на здравето комплексно. Това е Шанти – практика, лечебен импулс на Голтис и други, на първо място източни практики. Но в действителност практиката във всеки се формира индивидуално. С течение на времето се изработва собствен комплекс, който позволява заниманията с любимите неща, дълъг и щастлив живот.

Сега най-важното е да станете от дивана и да започнете да работите. Не е задължително веднага да отидете в спортната зала, може да се облечете подходящо и да отидете на разходка. Разкършете се, ходете пеш, подишайте чист въздух. Водете здравословен начин на живот!

И тогава всичко при вас е бъде отлично. 

Успех и правилна практика!

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.