Упражненията за жени се различават от тези, за мъже само по един критерий – различни цели на тренировките. Мъжете, обикновено искат да увеличат мускулната маса, жените „малко да стегнат мускулите и да дадат тонус“.

Но на практика често „придаване на тонус“ означава борба с „проблемните зони“ и нежеланието да се работи с големи тежести. Резултати от такава програма са възможни само в един случай – ако не сте с наднормено тегло.

Uprazhneniyata- za- zheni-1

Упражненията за Жени: Митове и заблуди

Мит 1. Снимки в списанията

Снимки в списания и на уеб сайтове ви заблуждават, показвайки ви упражнения за жени, например, изолиращи упражнения за бицепс с гири от 500 грама, които само за една седмица ще направят фигурата ви привлекателна. Но повярвайте, тези модели далеч не тренират с гири от 500 грама, а тренират постоянно в борбата за своята привлекателност, отделяйки основното време за тренировки на цялото тяло и кардио натоварване!

Запомнете! Изолиращите упражнения, както за жените, така и за мъжете, са неефективни или въобще не се прилагат в борбата с наднорменото тегло. Така наречената „изолация“ и „тонизиращи“ упражнения, като свиване и разтваряне на крака на специален тренажор е чиста загуба на време.

Мит 2: Упражненията за жени трябва да включват повече повторения с ниско тегло, в противен случай жените ще заприличат на мъже

„Тежест“ е въпрос на субективно възприятие. Истината се състои в това, че натоварванията на теглото трябва да съответства на целите и задачите. Ако сте способни леко и лесно да направите 20 повторения на повечето упражнения, едва ли тази тренировка ще бъде ефективна.

Мит 3: За жените, съществува свой набор от упражнения

Това е често срещано погрешно схващане. Упражненията, които включват работата на големи мускулни групи, са еднакво необходими за мъже, така и жени. Най-важното нещо е добре изградената схема за тренировъчния процес.

Мит 4: Ако целта е да отслабнете, тренировъчната програма за жени не трябва да включва силова работа

Основната цел на упражненията за жени в борбата с наднорменото тегло е поддържане на висока степен на интензивност на тренировките, която ще помогне за ускоряване на метаболизма и следователно разход на повече калории. А това е възможно само благодарение на помощници като, силова тренировка, интервално кардио и спринтове.

Мит 5: Жените винаги трябва да правят кардио преди силова тренировка

Това не е така. Няма значение кога изпълнявате своя комплекс упражнения. Следвайте тези схема на занимания, която ви е съставил инструктора. Ако имате допълнителни цели (например, норматив по бягане), възможно е изпълнението на кардио натоварване преди това да бъде оправдано, но ако по план имате тежка тренировка за краката, разбира се, по-добре да започнете веднага със силовата работа, докато все още имате достатъчно енергия.