Десет добри причини детето ви да се занимава със спорт

Десет добри причини детето ви да се занимава със спорт

Добра осанка

Прав и равен гръб, високо повдигната брадичка, тънка шия – ето това отличава гимнастички сред връстниците им. Освен това добре развитите мускули на гърба, гъвкав гръбначен стълб, силна преса – всичко това се формира със спорт.

sport-v-kamato

10 добри причини детето ви да се занимава със спорт

Красива фигура

Дълги и стройни ръце и крака, еластични мускули – физическата форма се запазва за цял живот, дори момичето да спре да се занимава със спорт. При момчетата, занимаващи се с гимнастика, равномерно и балансирано се развиват всички мускулни групи.

 Стройност

Не на последно място роля в гимнастиката играе теглото. И ако в спортната гимнастика става въпрос най-вече за набиране на мускулна маса, в художествената гимнастика за излишни килограми или сантиметри могат да последват тежки репресии.

Гъвкавост и разтягане

Първия критерий за подбор на децата в художествената гимнастика е гъвкавостта  на ставите. Момичета вече в рамките на 2-3 месеца сядат на шпагат. Гъвкавостта се запазва за цял живот.

Дисциплина

Наличието на допълнителни занятия в разписанието, като спорт,  способства развитието на дисциплина в децата, защото те трябва да се научат правилно да разпределят времето си. Децата се научават да уважават и слушат треньора си, авторитетна личност, която играе важна роля във възпитанието.

Развитие на воля и характер

Професионалният спорт е невъзможен без силна воля и характер. Понякога само характера позволява да се направи от „средни физически данни“ шампион. Първоначално, детето трябва да бъде в състояние да преодолее себе си. Но сериозните натоварвания и състезания още повече тренират характера.

Самостоятелност

Децата, занимаващи се със спорт са по-самостоятелни. Те трябва да следят за вещите си, формата, те говорят с треньора само, без присъствието на родители-посредници, отговарят за своите успехи и неудачи. Такива деца порастват по-бързо.

Търпение и издръжливост

Без тези две качества не са възможни спортни постижения. Те се формират по време на много часове тренировки. Тези качества ще бъдат полезни за детето и по-късно в живота, дори и ако то напусне спорта. Но тези качества без спорт трудно се формират.

Музикални способности

Друг критерий за подбор по гимнастиката и балета (в допълнение към гъвкавостта) са музикалните способности. Програмата се изпълнява с музика и е много важно тя да се следва в такт. Затова чувството за ритъм е много важно. На занятията в момичетата се развива музикалния слух, чувство за ритъм, артистичност.

Памет

Гимнастиката добре тренира паметта. Не всеки може да запомни последователността на елементите, особено ако нивото на квалификация е доста високо и програмата е дълга.

 

 

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.