Тренировки след 40

Тренировки след 40

Човешкото тяло след 40 години, за съжаление, не е вече толкова гъвкаво и издръжливо, не се адаптира бързо към новите натоварвания и не се възстановява така, като при по-младите хора.

Но това не е причина да се отказваме от спорта. Просто на тази възраст трябва да подходим към упражненията по-внимателно и отговорно, внимателно да се вслушваме в своите чувства.

sport-sled-40

Спорт след 40

Фразата „ няма болка – няма резултат…“, която често използват много треньори, всъщност означава „Вие трябва да усещате лека болка в мускулите след тренировка…“. Лекият мускулен дискомфорт в тялото след тренировки е очакван и предсказуем, особено при тези, които започват да усвояват упражненията или при прехода към нова, по-интензивна програма на тренировки. От друга страна болката може да бъде предупреждение за претоварване или заболявания, така че трябва внимателно да следим усещанията си.

Правилно подбраните тренировки трябва само да ви укрепят, но в никакъв случай да ви навредят. След като мускулите свикнат с редовните физически упражнения, леките мускулни болки ( мускулна треска) ще сигнализират за това, че вашите мускули растат и закрепват.

Въпреки това, ако изпитвате болка в гърба, в шията, коляното или други симптоми, трябва да се консултирате със специалист. Това може да се дължи на неправилна техника на упражненията, опитвате се бързо да покорите следващото ниво, или може да имате медицински проблем, който трябва да се реши.

Некачественото загряване или неговото игнориране също може да доведе до травми, Важно е да се помни, че прехода от спокойно състояние към състояние на повишена двигателна активност трябва да бъде бавен.  Тайната се крие във факта, че понятието „бавен“ варира за всички хора в зависимост от възрастта, опита, физическото състояние. Важно е мускулите да бъдат винаги подгрети преди да се започнат упражненията. Повечето травми и наранявания възникват следствие на неправилно или недостатъчно загрети мускули, недостатъчно еластични мускули, или се изпълняват упражнения, за които организма още не е готов, т.е. претоварване.

 

sport-v-kamato (2)

Времето за загрявка трябва да бъде не  по-малко от 15 мин. и в нея трябва да бъде включено бягане на място, скачане и други упражнения, които постепенно да загреят и направят по-еластични вашите мускули, да настроят дихателната и сърдечно-съдовата система на организма към изпълнение на интензивни упражнения.

Желанието да се намалите времето за загряване може да доведе до травми, лекуването на които може да ви коства много повече време, отколкото ще спестите от загрявка. Причините, поради които много хора се отказват да тренират са травмите, възникнали вследствие на прекомерни или неграмотни тренировки, поради пренебрегване на сигналите на тялото.

Не забравяйте, че спорта трябва да ви донесе радост, а не болест!

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.