5 прости правила за разтоварващата диета

5 прости правила за разтоварващата диета

Разтоварващата диета е лесен начин да приведете себе си във форма в ускорен срок. Има няколко варианта на разтоварващата диета: от тежко гладуване до леко ограничаване.

Защо се нуждаем от разтоварваща диета?

Разтоварващата диета е така наречената моно-диета с продължителност един или максимум два дни. Едва ли за това време много ще отслабнете, но ще можете да дадете на тялото си лекота, да приведете тялото в тонус, да започне процеса на изгаряне на мазнини, и в същото време да тренирате волята си. Разтоварващите дни помагат и на тези, които са на диета и попадат на срив в диетата: когато диетата се спазва, теглото намалява, а след това неочаквано си остава едно и също, без да намалява. В такъв случай разтоварващия ден може да служи като стрес и катализатор за по-нататъшна загуба на тегло.

Монопродукти

Основният принцип на разтоварващата диета е да се ядат нискокалорични еднотипни продукти през целия ден и това да се прави възможно най-често. Диетолозите препоръчват да избирате за ежедневна диета продукти, които харесвате, за да не излагате тялото на ненужен стрес. Най-често през разтоварващите дни се приема мляко с нисък процент мазнини или зелени ябълки. Използването на тези продукти може буквално да намали теглото за един ден.

Друга възможност за разтоварващата диета е с храни, богати на бавни въглехидрати. Например, различни зърнени култури. Най-често в този случай изборът попада върху елда, в която има много желязо, протеини и други хранителни вещества.

Много ефективен за намаляване на теглото е „течния“ разтоварващ ден, когато се употребява само компоти, отвари и свежи сокове. Например, това могат да бъдат зелени сокове – смес от краставица, ябълка, лимон и зеленчуци, портокалов сок, домат, ананас с мента и др.

Как да изберете ден за разтоварващата диета?

Много е важно да изберете правилния ден за разтоварване. Диетолозите съветват да се ограничавате от храна в понеделник, след почивните дни, в началото на работната седмица. Въпреки това, ако работата ви е свързана с тежки физически труд, се препоръчва да изберете събота или неделя, когато не е нужно да се притеснявате за негативните последици от подобен експеримент.  

Предполага се, че разтоварващият ден трябва да премине в отпуснато състояние, така че активните упражнения не се препоръчват, както и употребата на алкохол в този ден и ден след това. Но се препоръчва да посетите сауната: парата е добра за отстраняване на токсините от тялото и може да стане ваш допълнителен помощник.

Плавен вход и плавен изход от разтоварващата диета

Започвайте разтоварващия ден от предната вечер. Вечерята трябва да бъде много лека – зеленчуци или вегетарианска супа. Сутринта изпийте супена лъжица растително масло.

Изходът от разтоварващата диета също не трябва да бъде свързан с обилно приемане на храна. Трябва да се откажете от пържена храна и направите своя избор в полза на зеленчуците – това ще помогне да се закрепи положителния ефект от разтоварването.

Сън вместо обяд

Препоръчва се разтоварващите дни да не са по-често от веднъж седмично. Ако правите това редовно, опитайте да изберете един и същи ден: това ще позволи на организма да свикне с ограниченията.

Не се препоръчват разтоварващи дни по време на менструация, бременност, кърмене. Категорично е невъзможно да се извършва разтоварване в случай на диабет, патология на черния дроб и бъбреците, а също и хронични заболявания.

Ако все пак решите да прекарате ден на някакъв монопродукт, отделете достатъчно време за почивка – най-малко 10 часа преди това и толкова след разтоварващия ден. Ако имате възможност вместо да обядвате да поспите, възползвайте се от това. Дългият сън ще ви избави от постоянното чувство на глад ще укрепи тялото ви.

 

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.