Как да съставите програма на тренировките

Как да съставите програма на тренировките

За успешните тренировки е важна систематичността. За да видите резултата след изтощителните тренировки трябва да съставите програма на тренировките. За да направите това, трябва да решите няколко фактора.

Целта – това е първия и най-важен фактор

Един мъдрец е казал „Ако не знаете на къде вървите, няма да попаднете, където искате“. Без ясна цел няма да постигнете резултат за месец или година. Често хората искат невъзможното, например, да станат големи и с релеф или да отслабнат и да стегнат корема. Трябва да знаете, че има различни цели. Първо трябва да изберете едно нещо. След като изберете, трябва да се занимавате с това поне 6 месеца.

Количеството и времето за тренировки

Определете колко време сте склонни да отделите за тренировки. Оптимално е 3-4 тренировки на седмица. Помислете дали на една тренировка ще тренирате всички мускули, или предпочитате разделение на тренировките (модерен принцип, който включва отделни тренировки за различните мускули в продължение на дни). Най-ефективен е вторият метод. Мускулите се нуждаят от почивка, така че трябва да им я осигурите, когато съставяте програма на тренировките.

Тип телосложение

Не е тайна, че има три вида физика. 80% от вашата тренировка ще зависи от вашия тип телосложение. Така, че когато съставяте програма на тренировките е важно да отчетете и това.

  1. Ектоморф – слаби по природа. Хората от този тип се характеризират с липса на мускулна и подкожна мазнина. Всеки спечелен килограм ще струва много усилия, но прекратяването на тренировката дори за една седмица ще доведе до изпаряване на целия резултат

  2. Мезоморф – мускулисти и атлетични. Тези хора могат да се нарекат щастливци, защото много бързо постигат резултати. Но си струва да си припомним, че недостатъчното количество тренировки и нездравословната диета бързо ще развалят всички резултати.

  3. Ендоморф – хората, които са склонни да натрупват мазнини. Това е най-често срещаният тип телосложение. Представителите на този тип са склонни към набор от мастни депозити. Само постоянна диета и упражнения ще им помогнат да поддържат тялото си във форма.

Спортен опит

Много зависи от този фактор как ще съставите програмата на тренировките. За бившият спортист ще бъде по-лесно да си възвърне релефното тяло и атлетичните показатели отколкото начинаещия. Но не се опитвайте незабавно да постигнете световни рекорди след дълга пауза в отношенията със спорта.

Полова принадлежност

Въпреки, че се стремим към равноправно общество, системата за тренировки за жените и мъжете са различава. Не забравяйте това.

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.