Как да пиете повече вода?

Как да пиете повече вода?

Само си помислете: около две трети от тялото на възрастният човек е вода. Не е изненадващо, че с настъпването на горещото време, за нашето тяло става не толкова лесно да задържа влага само по себе си.

Много хора предпочитат да се освежат със сода, сокове или леден чай през лятото, докато телата им се нуждаят от чиста питейна вода. Защо да пиете именно вода?

Учените смятат, че ¾ от човешкия мозък е вода, кожата ни съдържа 64% от водата, а в мускулите още повече – почти 80%! Базирайки се на тази проста аритметика, става очевидно, че за да изпълнява жизнените функции, нашето тяло се нуждае от дневен прием на големи количества вода.

Водата не само ни помага да утолим жаждата си. Ето само няколко причини, поради които е толкова важно да се пие вода:

  • водата премахва вредните вещества от тялото (през потните жлези и пикочната система)

  • водата подобрява обменните процеси в организма

  • водата помага на нашето тяло на клетъчно ниво и също така подпомага развитието на мускулите;

  • водата регулира телесната температура;

  • Водата е вид амортисьор за нервната система и помага за смазване на ставите.

В допълнение, водата помага да се контролира теглото. Последните проучвания показват, че достатъчния прием на вода може да помогне за намаляване на теглото. Доказана е и връзката на дехидратацията със затлъстяването. Учените смятат, че пиенето на питейна вода вместо високо захарните напитки има дългосрочна полза.

Предлагаме ви няколко тайни за попълване на организма с вода. Вероятно ще трябва да ходите в тоалетната малко по-често, но не позволявайте това да ви притеснява. Светлият цвят на урината е един от показателите, че консумирате достатъчно вода.

Добавете аромат

Ако водата ви изглежда безвкусна, добавете няколко резенчета лимон или други плодове в чашата си, за да и придадете вкус и аромат. Някои дори обичат да преваряват водата с билки или цветя. И не забравяйте, че в допълнение към горещото време, упражнения, кофеин и алкохол може да доведе до дехидратация. Ако сте активни в спорта, ще трябва да консумирате още повече вода.

Направете го навик

Вместо да си пиете на обяд  диетична кола, по-добре си налейте чаша вода. Човешкото тяло може да обработва до 15 литра вода на ден, но не е необходим фанатизъм! Прекомерното използване на вода не е по-малко опасно от нейния недостатък. Ако пиете прекалено много вода, съществува висок риск от това, натрия и калия да се екскретират от тялото, което води до хипонатриемия.

Дръжте бутилката с вода на бюрото си и на малки глътки през целия ден.

Бутилката ще ви помогне по-лесно да определите колко вода пиете за един ден.

Намерете алтернативен водоизточник

Допълнете тялото си с вода, докато ядете плодове и зеленчуци. Дините са 92% вода, а целина е 95%! Тиквичките съдържат до 97% вода, а портокаловата кора съдържа около 87%.

 

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.