Как да премахнем мускулната треска?

Как да премахнем мускулната треска?

Мускулната треска обикновено се получава при новодошлите в спортната зала или спортисти, които се връщат в залата след почивка, и като цяло всички, които са претоварили мускулите.

Ако тренировката се проведе правилно, няма да имате мускулна треска

Правилната тренировка задължително започва със загряване. Загряване – подготовка на тялото за упражнения, на този етап температурата на тялото се повишава, метаболизмът се ускорява, общата работоспособност на организма се увеличава. Освен това се случва следното:

  • повишава се тонусът на симпатичната нервна система и количеството на адреналин в кръвта, това помага да се тренира по-интензивно;

  • капилярите се разширяват, като по този начин ускоряват доставянето на кислород към тъканите;

  • скоростта на предаване на нервните импулси се увеличава;

  • повишава се еластичността на сухожилията и мускулите;

  • това е надежден способ да се избегнат травми и разтягания, защото тялото на спортиста не е достатъчно загрято.

Загряването подобрява ефективността на тренировката, мускулите работят по-добре, по-интензивно и по-безопасно.

След тренировка задължително е необходимо разгрявка, за да може тялото ви да се успокои след натоварването, да предотвратите или намалите болката, да нормализирате телесната температура.

Как да премахнем мускулната треска?

Мускулната треска обикновено възниква на втория ден след натоварване и продължава 3-7 дни, в зависимост от нивото на тренираност и какви именно упражнения човекът е направил.

Добър стречинг

Болката от мускулната треска може да бъде намалена или премахната чрез разтягане на мускулите, стречинг. Леката загрявка също помага. Ако спортистът е тренирал раменете, корема и ръцете, лекото бягане ще бъде от полза.

Важно!

Ако мускулната треска е в краката, ще помогнат стречинг упражнения с приклякане. Най-добрият ефект дава комбинацията от упражнения: загряване, после разтягане.

Всичко трябва да се прави леко и внимателно. В началото болката ще се намеси, но когато мускулите се затоплят, мускулната треска ще отстъпи и ще намалее. Ще започнете да се движите много по-лесно.

Гореща вана или душ

Горещата баня много добре загрява мускулите, ускорява потока на кръвта и помага при мускулната треска. Душът също не е лош, но вана е по-добре. Топлата вода загрява и отпуска мускулните влакна, сваля мускулната треска и ви позволява да се отпуснете добре, да подобрите кръвообращението и метаболитните процеси в организма.

Правилно хранене

Правилното хранене е най-добрият начин за поддържане на здравето. Също така е рецепта за бързо и пълно възстановяване след тренировка. Храненето зависи от целта – изграждане на мускулите, отслабване, постигане на нещо друго. Ако целта е загуба на тегло, не яжте през първите 2-3 часа след тренировки.

Сауна, баня и фито баня

Чудесно лекарство е фито банята  или кедрова бъчва, особено ако добавите билки. Като допълнение, подходящи са противовъзпалителни и релаксиращи фитозоли. Същото важи и за сауните и ваните. Благодарение на банята мускулната треска ще изчезне, или намали, но при всички случаи ще се почувствате много по-добре.

Важно!

И сауната, и кедровата бъчва, и банята ускоряват метаболизма, циркулацията и възстановяването на организма. Не трябва да ходите в  сауна веднага след тежка тренировка ( сърцето и така вече е получило натоварване), а на следващия ден.

Масаж

Масажът сам по себе си е много добро средство и той може да се прилага без причина.

Правилният масаж помага скоро да достигнете до спортна форма и да я поддържате, може значително да развие гъвкавостта на ставите и мускулите, да подобри кръвообращението, да премахне малко възпаление и мускулно напрежение.

Това е отличен инструмент за мускулна треска, но не бива да се прави когато вече я имате, а след тренировки.

Важно!

Как да премахнете мускулната треска с масаж? Най-ефективно и най-доброто от всичко тук е спортният масаж. Може да свали мускулната треска напълно или частично, но ще ви стане по-леко. Този вид масаж спомага за облекчаване на напрежението на мускулите и подобрява самочувствието, облекчава възпалението в мускулите, което възниква в организма в отговор на микро травми.

Най-ефективно е да се направи такъв масаж в рамките на 1,5-4 часа след тренировка. Не е желателно след 8-10 часа или на следващия ден.

 

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.