Как да развием самодисциплина?

Как да развием самодисциплина?

Един от най-важните качества, които ще гарантират нашия успех и ще ни научат рационално да използваме своето време е самодисциплината.

samodisciplina

Самодисциплина

Самодисциплина, това е изработен навик да държим под контрол всички свои действия, да следваме собствените си ежедневни и установени правила. Този навик позволява на човек да се съсредоточи върху конкретна цел, да разпознава пътя за нейното постигане, а не да си губи времето само с развлечения. Често ние избираме интернет вместо необходимите и полезни неща. Самодисциплината ни позволява да рационализираме нашия начин на живот.

Да се развие навик не е толкова лесно. Самодисциплината има много врагове, които не ви позволяват да правите важни неща. Например, прекомерна разсеяност и импулсивност. Човек , за който не е характерна самодисциплината се познава веднага. Обикновено той се суети много, държи се неуверено. В разговор той не може да поддържа една тема дълго време и прескача на други. Недисциплинираността се вижда и в постъпките. Човека се представя като жертва на обстоятелствата, старае се да прехвърли всички свои пропуски на случайността. От него винаги могат да се чуят типичните оправдания, че той просто не може да се концентрира или съсредоточи. От дисциплинираният човек  няма да чуеш подобни оправдания. Той винаги ще изпълни обещаното, винаги ще дойде навреме, няма да забрави уговорката.

Враг на самодисциплината е умората. Не всеки може да се „държи“ в края на изморителния работен ден. Но дисциплинираният човек ще се контролира, дори да е много силно изморен. На самодисциплината негативно влияят и веселите предложения на приятели, възможността да гледаш сериал или просто да полежиш на дивана.

Как да развиете самодисциплина?
  1. За да развиете самодисциплина е необходимо да разберете от какво точно имате нужда, това, което искате. В крайна сметка, правилата трябва да се спазват, измислени не от някой друг, а от вас самите. Вие смятате дадено поведение за правилно, затова и планирате да го спазвате. Проведете сеанс по самоанализ. Най-добре да запишете плановете и мечтите си, за да бъде по-нагледно. Направете го под формата на заявление. Тогава ще можете да разберете кое във вашия живот цените повече и кое по-малко. На кое трябва да обърнете внимание и кое отива на втори план.

 

  1. Самодисциплина, това е анализ на собствените действия. Само вие сами можете да решите кое правите правилно, и кое трябва да промените. Ако вашите постъпки напълно ви удовлетворяват, ако не ги смятате за недисциплинирани, тогава как ще можете да ги промените? Чак след като решите, че трябва да постъпвате по друг начин, че вашия начин на живот пречи на успеха ви и постигане на целите, ще можете да видите недисциплинираните постъпки. Тогава ще разберете, че постоянно проверявате входящите съобщения, гризете си ноктите, мързи ви да отидете на тренировки, ядете много нощем и т.н. Докато не осъзнаете пагубността на тези действия, вие няма да можете да се избавите от вредните навици. Самодисциплина не се развива за един ден, изработката на навици ще отнеме време.

 

  1. Да напишете своите мечти и цели е лесно, но не е така лесно да ги реализирате. В момент на необходимост от действия винаги има хиляда причини, хиляди извинения. Решили сте да ставате рано, но когато звънне будилника си казвате „Още 5 минути“. Решили сте да направите голям проект, но още при първата трудност се отказвате. За да избегнете това, трябва да започнете с най-важното – да си изградите нагласа точно да довеждате всичко до край. Ако следвате тази нагласа, игнорирате минутните слабости, задължително ще можете да завършите започнатото.

 

  1. Не подценявайте сложните задачи. Вероятно се хващате за някоя работа под влияние на доброто настроение, внезапната страст и желание. Но на следващия ден всичко може да се промени. Веднага трябва да осъзнаете, че сложните задачи изискват повече усилия, повече време. Научете се да издържате всички тези трудности, така ще можете да възпитате в себе си мъжество. Тогава всякакви задачи ще ви бъдат по силите. С ръста на мъжеството идва и развитието на самодисциплина.

 

  1. Често разговаряйте със себе си. Така отново ще можете да повторите поставената цел, пътя за нейното постигане, желания резултат. Уговаряйте се и се хвалете за успехите. Придържайте се към цитата: „Цената на самодисциплината винаги е по-малка от болката на съжалението“. Винаги си го повтаряйте, ако искате да станете дисциплиниран човек.

Основната цел на самодисциплината е ползата за самия вас. Ако сте се затворили в рамка, ако дисциплината ви кара да се откажете от радостите в живота, от удоволствията, почивката или съня, това няма да продължи дълго. Трябва да използвате самодисциплината в своя полза и за своя организъм. Откажете се от социалните мрежи и си лягайте по-рано. Занимавайте се със спорт, вместо да седите в една поза цял ден. Ходете на разходки. Такава самодисциплина оказва положителен ефект на вашето физическо и духовно състояние. Създавайте си условия за отдих, тогава ще се появят и условията за работа, и отговорите на въпросите как да се научим на самодисциплина.

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.