Какво е Zumba fitness и как помага да отслабнете?

girl doing zumba class

Какво е Zumba fitness и как помага да отслабнете?

girl doing zumba class

В последно време за Zumba fitness се говори много. И това е напълно естествено. Трудно е да не споменеш в разговор методика, при която само с една тренировка изгаряш 800 ккал. Мнозина с надеждата да намерят професионален треньор по Zumba fitness обикалят фитнес клубове, докато други купуват DVD-та или се ровят в Google. Много е лесно, в MVJ SPORT имате избор на професионални треньори с десет годишен опит и прекрасни зали, изпълнени с уютна и приятелска атмосфера.

Но първо да разберем що за спорт е това, което позволява да стопим мазнините в проблемните области буквално пред очите ни. Трябва да отбележим, че зумба фитнес е възникнал преди около 20 години – техниката е разработена от фитнес инструкторът Алберто “Бето” Перес в средата на 90-те години, въпреки че от тогава досега е претърпяла някои промени.

Първоначално, това е била танцова програма, базирана на латински ритми. Създателят на zumba fitness го пренася със себе си в САЩ, а след активно представяне и впечатляващи инвестиции, оборудването става популярно в много страни по света. С течение на времето марката “Zumba Fitness” се развива активно. Към днешна дата, тя предлага разнообразни варианти на обучение, както и няколко алтернативни програми – Zumba gold toning, Zumba sentao, аква Zumba и други.

Zumba-fitness се основава на многократно повторение на прости ритмични движения, които се изпълняват със специфична музика – опростена версия на меренга, салса, регетон и камбий (понякога с добавка на румба, мамба, фламенко и калипсо). Разбира се, много зависи от треньора, страната на преподаване, а понякога и от възрастта на групата. Простотата на zumba fitness е, че тренировката не изисква никаква спортна екипировка, освен това е подходяща за хора с всякаква физическа подготовка, любители на танци и забавления или хора, които просто искат да въведат фигурата си в ред.

Техниката на Zumba fitness не стои на едно място – списъкът с движения се актуализира редовно с нови. Има от почти всеки танцов стил – от салса до хип-хоп, така че не само да тренирате тялото си, но и да се научите да танцувате красиво. Има няколко нива на трудност, основаващи се на разделението, в което се използват музикалните композиции: Zumba Basic, Zumba Basic-2, Zumba Gold, Zumba Toning, Aqua Zumba, Zumbatomic. Въпреки това, често в обучението можете да намерите използването на композиции от няколко нива наведнъж.

В какво се състои уникалността на този спорт и как протичат тренировките? Zumba fitness е отлична кардио тренировка за тези, които искат да станат по-стройни, да моделират тялото си или просто да поддържат наличната форма. Цялата тайна на техниката е, че въпреки неусложнения танц, Zumba фитнес тренировките се състоят от специален набор от упражнения, разработени от експерти за всички основни мускулни групи. При многократно повтаряне на всяко движение, има качествено натоварване на мускулите, мощна тренировка на сърдечно-съдовата и дихателната система.

girl doing zumba class

Класовете значително повишават нивото на издръжливост на целия организъм. Всички движения първо се изучават последователно и треньорът трябва да се увери, че елементите се изпълняват правилно, само така товарът ще се разпределя правилно. След това, всички участници в тренировката пристъпват към най-интересната част от zumba fitness – урок с музика. Отстрани може да си помислите, че това е просто урок по танци, но комбинацията от движения дава невероятен резултат.

Тренировката се състои от 4 блока, всеки от които се усложнява с времето, така че мускулите постоянно да усещат необходимостта да се развиват: 1 блок – загряване на мускулите и разтягане. Има леко загряване и няколко минути разтягане, така че мускулите да се затоплят и по-късно да няма проблеми с остри движения и скокове. 2 блок – изучаване на нови танцови елементи. В този блок се повтарят предишните движения и на тяхната основа се изучават нови. Треньорът проверява дали всички елементи са изпълнени правилно. 3 блок – танцовата част на тренировката. И най-интересния 4 блок – всички танцуват на музика. След силно натоварване на цялото тяло, органите трябва да се върнат към нормалния си ритъм. Често, на този етап няколко минути са посветени на стречинг. Общото време за обучение е 1 час, а танцът трябва да бъде най-малко 50% от времето.

Има някои противопоказания за занимания по зумба фитнес. По-специално е необходимо да се консултирате с Вашия лекар ако имате заболявания на костите, ставите, нервната система или сърцето, ако се подложите на рехабилитация след наранявания или имате високо кръвно налягане.

Как със Zumba fitness може да отслабнете?

Заслужава си да се има предвид, че зумба фитнес е тренировка, която се основава на танцови движения и при нея, както и при всички други подобни тренировки, общото здравословно състояние се подобрява и калориите се изгарят.

Но главната тайна е, че по време на тренировки по-малко забелязваме натоварването на всяка мускулна група, тъй като има поетапно разпределение: докато някои мускули са напрегнати, други се отпускат. Вярно е, че много зависи от това колко усилия полагате по време на всяко движение и колко правилно изпълнявате упражненията. Ето защо, не бъдете мързеливи да вдигнете краката си по-високо или да се наведете по-ниско.

И все пак, трябва да помните, че по време на тренировките се  изгарят голям брой калории. Но това не означава, че трябва да си ги наваксате с нещо сладко или мазно.

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.