Кои са най-честите причини за напълняване и как да се справите с тях?

Кои са най-честите причини за напълняване и как да се справите с тях?

Наднорменото тегло е един от основните проблеми, които смущават жените след определена възраст. Какво допринася за появата му и как да организираме борбата с наднорменото тегло, за да се постигне изразен и траен ефект? За да отговорите на тези въпроси, трябва да се справите с причините за появата му и методите за превенция.

Най-честите причини за наднормено тегло

Концепцията за наднормено тегло при различни жени може да варира значително. За някои говорим за десетки килограми, а за някои – за няколко допълнителни сантиметра в кръста. Причините за излишната мастна маса обаче най-често са еднакви за всички.

Традиционно се смята, че излишното тегло се формира по тези причини:
  • Физиологични

Тя се основава на нарушен метаболизъм на организма. Учените са доказали, че при хора с наднормено тегло обработката на хранителни вещества от храната и впоследствие се превръща в енергия. В този случай ще бъде възможно да се реши проблема с наднорменото тегло, ако причините за ниския метаболизъм бъдат идентифицирани и отстранени.

  • Наследствено

Ако всички в семейството са с наднормено тегло, тогава вероятността да се развие един и същ „сценарий“ е висока. Но проблемът не е в генетиката, както може да се предположи, а в голяма физика и нарушено хранително поведение в семейството.

  • Психологически

Често има такова нещо като „захващане“ на проблеми. Причините му се крият в дълбокото недоволство на човек, който страда от скрити обиди, невнимание, собствената си не реализация във всякакви области на живота. Докато ядете различни вкусни, висококалорични храни, мозъкът „преминава“ от проблеми към наслаждаване на храна. Трябва обаче да се помни, че ефектът от такава терапия е краткосрочен, а наднорменото тегло остава, което създава ненужни причини за безсилие и недоволство от себе си.

  • Наличието на заболявания

Борбата с наднорменото тегло не дава ли резултат? Ще бъде полезно да се подложите на пълен преглед на тялото. Може би причината се крие в заболявания на ендокринната система, диабет и др. Заслужава да се отбележи, че наднорменото тегло от своя страна е първопричината за много заболявания. Причинява нарушения в сърдечно-съдовата система и мускулно-скелетната система.

  • Хормонални неизправности

Жените с наднормено тегло често са причина за хормонален дисбаланс. Тъй като именно женските полови хормони регулират работата на клетките и жлезите, тяхната липса или, обратно, излишъкът може да причини набор от излишни килограми.

  • Бременност

Този период от живота на жената се характеризира с колосални промени в работата на всички системи на тялото. Естествените механизми на натрупване на хранителни вещества са включени за задоволяване нуждите на вътрематочното развитие на детето. Въпреки това, често след бременност, тялото остава склонно към натрупване на мастна маса. Можете да помогнете да се отървете от излишното тегло, като откажете заседналия начин на живот и правилното хранене.

Борба с наднорменото тегло: основните начини за отслабване

Борбата с наднорменото тегло може да включва различни методи за отслабване. Всеки избира точния метод, който най-добре отговаря на техните нужди. Днес основните методи за отслабване са:

  • Спазване на диети

Основата на метода е използването само на редица „разрешени“ храни. Има много видове диети, но трябва да се даде предпочитание само на най-обмислените и балансирани от тях. За ваше улеснение има доставка на здравословна храна от foodpanda, която може да реши проблемите с приготвянето на такава храна. Правилната диета трябва да остави само леко чувство на глад и да не подкопава здравето на жената.

  • Физическа активност

Този метод ще позволи на жените с наднормено тегло да го намалят, ако в допълнение към активните физически упражнения бъдат предприети стъпки за нормализиране на храненето. Тъй като само правилното хранене и спортът ще създадат калориен дефицит, който ще допринесе за ефективна и дългосрочна загуба на тегло. Трябва обаче да се отбележи, че физическата активност може значително да подобри мускулния тонус и да коригира „проблемните“ зони на тялото.

  • Преброяване на калории

Този метод за отслабване е подобен на диетата, но ограничението не е от вида храна, а от броя на консумираните калории на ден. Това е ефективен и като цяло доста безопасен начин за борба с излишното тегло. Освен това той формира добър навик постоянно да следи размера на порцията и да не се преяжда, което ще позволи дълго време да поддържа добра фигура.

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.