Как да се пречистим от негативното чрез тренировка?

Тренировка по Kangoo Jumps в Пловдив

Как да се пречистим от негативното чрез тренировка?

Тренировка по Kangoo Jumps в Пловдив

Когато отидем на тренировкa сигурно сме чували за доста доводи защо трябва да се тренира и какви са ползите. Чували сме и за някаква „лимфна система“, която имала много важни функции.


limfi

limfi

Как да се пречистим от негативното чрез тренировка?

Но какво всъщност представлява?
Лимфата е част от сърдечносъдовата система, в чиито съдове циркулира лимфа. Самата система е изградена от лимфни капиляри, съдове и възли. Ето къде са разположени:

Лимфообразуването  се повишава чрез по- усилената дейност на органите и тъканите.  Това може да се наблюдава при съкращението на мускулните елементи в стените на големите лимфни съдове, както и притискането им от скелетната мускулатура при съкращение.
Следователно най-активно производство е по време на усилена физическа дейност. Ако ги подредим по степени – ходене, спортно ходене, тичане,  подскоци на батут или канго обувки.
Ако си представим, че сърдечно съдовата система е една голяма машина, то сърцето би било мотора или помпата. Лимфната система не разполага с  такава помпа, за да задвижва течността през лимфните  съдовете. На помощ идват нашите мускули (част лимфните съдове се намират между мускулите). Движението на тялото, по-точно мускулите и упражненията са основен метод за движение на лимфата. Диафрагмата, гръдният кош и кръвта, изпомпвана през телата ни, подпомагат това движение.
Заседналият начин на живот намалява лимфния поток с 90% – постоянното придвижване с кола, седенето в офиса, неправилно хранене и т.н.
Сега знаем какво представлява. Нека обобщим и функциятиите!
 – филтрационна бариера – улавя, попадналите във вътрешността на организма,  микроорганизми и чужди тела
– имунозащитна – лимфният възел има сложна структура, но заем, че в него се съдържат Т-лимфоцити и В-лимфоцити. Отговарят за борбата ни с патогени. Това се подпомага и от ретикуларните клетки, които изграждат синусите. Синусите са широки пространства, в които циркулира лимфата.
– транспорт – изнася вредните вещества от организма. Това най-общо казано става чрез телесни течности – потта.  
– участва в храносмилането –  чрез лимфните съдове на чревните власники става всмукването на хранителни  вещества.

Повечето от нас, както и самата аз до преди известен период от време, не мислех, че има смисъл от трениране, спортуване, даже и от разходка до магазина!
Имах проблеми – често боледуване, отслабен тонус, нямах енергия, проблеми с храносмилането, болки и т.н. Тялото ми се чувстваше като на 90-годишна износена машина.
Всичко това се промени след „откритието на топлата вода“ под формата на тренировка!
Преминете границите си на комфорт и се чувствайте удобно и по време на тренировка.

Аз се промених! Променете се и вие!

Кристиана Амирова – инструктор в Смарт студио Камато

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.