Интервю с Димитър Капов-спортен инструктор

Интервю с Димитър Капов-спортен инструктор

Кой сте вие – Представете се?

Казвам се Димитър Капов на 33 години. Живея и работя в град Пловдив.

sporten-isntruktor-mitko

Димитър Капов-спортен инструктор
Какво е спорта за вас?

Спорта за мен е зона. Както има зони за забавление, зони за хора с различни интереси, зона на комфорт както и “зоната на здрача”. Зона е защото не е изцяло ангажиращ времето и вниманието ми, не мисля, че е най-важното да си отдаден на нещо, което обичаш постоянно и да не виждаш различният свят наоколо. Обичам да мисля за спорта, да гледам спортни предавания, да чета спортна литература и да спортувам, но обичам и свободното време и времето, когато не спортувам, а мързелувам или да не прозвучи грубо ще го наричам време за релакс и на разреждане на мислите си. Едва ли има някой, който мисли само за спорт непрекъснато.

 

Какви спортове преподавате?

Сертифициран инструктор съм по Аеробика, Стречинг и Каланетика. Харесвам различният смисъл и ефекта от всички тях, но предпочитам Аеробиката и стречинг упражненията в тренировките си. Иначе преподавам Fit Jumping, Body Pump и Tae bo, както и Еротични танци.

 

Как решихте да се занимавате с това?

Обмислях го няколко години преди да започна да се занимавам с това, посетих много спортни клубове и зали в града и опитах от различни видове активности, но това не ме удовлетворяваше напълно. Затова се записах и завърших успешно курса за инструктори в Национална Спортна Академия /НСА/ – София. Искам да бъда спортен инструктор, харесва ми да преподавам, доставя ми удоволствие да показвам на трениращите и водя един такъв час, в който мога да преподам и някои от моите движения, упражнения и стъпки. Считам себе си за креативен и способен да допринася на трениращите да постигат всички ефекти от една хубава тренировка. Но не разчитам само на желание и самоувереност. Трябва всеки, който иска да се занимава с това да се интересува от нещата, да чете да се замисля имат ли смисъл и защо се правят така, да следва и спазва реда, по който се преподават движенията за една аеробна комбинация примерно, да посещава тренировки на свои колеги, да участва на спортни събития и форуми, да бъде пример за енергичен и позитивен човек, да не показва умора, нежелание за работа, да не ругае, да не се надценява, да не обижда или други качества присъщи за хората.

 

Защото го правите?

Защото искам, защото имам време и възможност да го правя, защото изпитвам удоволствие да съм ангажиран с тази работа и да допринасям с усилията, които полагам за развитие на спорта, танците, забавлението и доброто настроение в града ни.

 

Какво ви дава работата като спортен инструктор?

Дава ми всички нови запознанства, стари приятели, които отново виждам, тялото ми се чувства добре, умът ми се чувства добре и не мисли за глупости, кефа от това, че спортувам и правим нещо хубаво заедно със съмишленици в творческа обстановка и на готина музика е голям и си заслужава да не мислиш за работата си като работа, а като част от живота ти, който е страхотен, когато правиш това.

 

Какво мислите за хората, които ви посещават?

Мисля за тях много сериозно. Никога не съм мислил за хората, които използват дадена услуга като за клиенти. Аз работя с много хора и в другата ми професия като лъчетерапевтичен лаборант и никога не съм искал и мислил да отделям едни хора от други или да ги степенувам по някакви квалификации. Уважавам всички и държа да знаете, че всички са важни за мен и изисквам тяхното присъствие. Някои са много интересни с характера и аурата, които притежават, други се набиват на очи, а трети не искат да изпъкнат, но това не означава, че не ги забелязвам. Всичко това ги прави безценни.

 

   Смятате ли, че всеки трябва да отделя време за тренировка?

 

Не. Нека всеки го носи в себе си желанието за спорт а не да бъдат насърчавани от всевъзможни места. Спорта е част от живота ни, както и други хубави моменти. Ако искат хората да имат повече вълнуващи моменти нека да спортуват.

 

Кои спортове са ви фаворити?

Харесвам спортовете с голямо спортно майсторство – плуване, спортна гимнастика,

бойни изкуства, лека атлетика, зимни спортове.

Не харесвам спорт с по-чести контузии и наранявания, а също така и спортове, който не изискват и не развиват всички спортни качества.

 
Кои спортове бихте препоръчали?

Не знам какъв вкус имаш към спорта, за да ти препоръчам спорт. А за развитие на едно дете със спорт биха казали експертите, които правят подбор на деца за съответен спорт в по-ранна детска възраст.

 

Финални думи?

В живота си се стремя да бъда ежедневно полезен и коректен в общуването си с хората. При воденето на тренировки искам да съм компетентен за трениращите под мое ръководство. За мен е уникална хармонията, която съществува в природата. Изучавам я и философията ми е, че всяко постоянство, отдаденост и интерес към това, което правим ще изгради характера ни в нова посока, ще ни направи по-уверени, по-щастливи и по-успешни в днешния динамичен живот. Съчетаването на работа, спорт и култура води до по-пълноценен живот.
Сега работя успешно като спортен инструктор в “СМАРТ СТУДИО КАМАТО” – град Пловдив, където провеждам занимания по различни спортове.

 

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.