Табата – защо инструкторите по йога я обожават?

Табата – защо инструкторите по йога я обожават?

Табата стана вече истински хит сред инструкторите по йога. На техните тренировки често идват хора с наднормено тегло и слаби мускули, за които доста асани са непосилни.

Tabata

Затова, за да могат в кратки срокове да приведат тялото им в тонус и да ги подготвят за сериозни сериозна йога практика, много инструктори по йога добавят в разписанията на тренировките си и табата. С какво са добри тренировките по табата?

  1. Изгарят калории не само по време на тренировка, но също така и през целия ден. Ние често сме загрижени колко калории изгаряме на тренировка, но скоро изследванията са показали, че основните процеси за изгаряне на мазнини протичат след физическите упражнения. Табата е интензивна малка тренировка, която ускорява метаболизма и продължава да изгаря калории дори когато тренировката е свършила в продължение на следващите 48 часа.

  2. Дава впечатляващи резултати за кратък период от време. Свикнали сме, че тренировката трябва да бъде дълга, за да постигнем поне някакви резултати. Но всъщност, тя трябва да бъде преди всичко ефективна: ако последователността и техниката са детайлно обмислени, са достатъчни 30 минути, за да се усетят нейните предимства. Обичайната Табата отнема около половин час, за който ще се почувствате изцедени като лимон, в най-добрия смисъл на думата. Според основателя Изуми Табата, такава тренирква е равна на един час джогинг, колоездене, зумба, два часа бързо ходене или практика йога. Ако след тренировката имате още сили, добре е да продължите с разтягане ( стречинг).

  3. Тя е интересна и разнообразна тренировка. Тя е по-скоро формула, отколкото отделно направление на практика – това дава безкрайните нейни възможности за упражняване: просто трябва да се прилага принципът на Табата за всякакъв вид спорт натоварване. Обичате кардио? Тогава съчетайте бягането, например, с махане на краката.

  4. Подобрява здравните показатели. Провокира естествен прилив на хормоните, отговорни за изгарянето на мазнините и увеличаване на мускулите. Освен това тя зарежда човек с жизненост и енергия, увеличава издръжливостта и подобрява сърдечната дейност.

  5. Вие сами постигате максимума. Табата е устроена така, че вие просто нямате време да се отпуснете или да се „услушвате“ докато дойдат следващите десет минути за поредния подход – времето е ясно фиксирано, всичко е ясно, остава само вашата готовност за работа, защото в нашето време с неистов ритъм на живот, табата е една истинска находка.

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.