Тренировка на сърцето

Тренировка на сърцето

Вече за никой не е тайна, че всяка тренировка на сърцето играе важна роля във  физическата подготовка. Например, процесът на възстановяване на организма е пряко свързан с функцията на сърцето, и по-специално, способността на този орган да изпомпва кръв и кислород до органи, тъкани и мускули по време на пикови натоварвания.

Но за да протече процесът така, както трябва, е необходимо определено ниво на тренировка на сърдечните мускули и на първо място, това е кардио натоварване.

Давайки си кардио натоварване, увеличавате нивото на сърдечния дебит (ударния обем), намалявате кръвното налягане, понижавате нивото на захар в кръвта, увеличавате собствените си аеробни възможности, подобрявате съня и емоционалната настройка и контролирате телесното тегло.

Как да изберем кардио натоварване за тренировка на сърцето

Стандартната формула, използвана за определяне на необходимите цифри на честота на сърдечните съкращения е 220 – вашата възраст = максималната сърдечна честота.

От полученият резултат вземете 60 – 80 % и ще получите необходимия диапазон на сърдечна честота. Но трябва да заложите грешка 10-20%. Например, мъж е на 66 години, тогава 220-66 = 154 х 0.7 = 110. Това ще бъде работният пулс. Но ако това е начинаещ или човек, който не е тренирал дълго време, или неговото тегло е проблем, тогава е необходимо да започнете да извършвате кардио упражнения с по-малка интензивност и за кратък период от време, като постепенно увеличавате броя на минутите и скоростта.

Не бързайте!

Важно е да запомните, че тренировъчния процес трябва да бъде възможно най-гъвкав! Това е свързано със способността на тялото да се адаптира към всяка физическа активност. Плавното и постепенно увеличаване на кардио натоварването ще позволи на човек да достигне по-високо ниво с течение на времето, избягвайки последствията от претоварване и нараняване.

По правило са необходими от 6 месеца до една година (или повече) за постигане на необходимите показатели за интензивност и обем на аеробните упражнения, в зависимост от здравословното състояние, честотата на тренировките, възрастта, физическата подготовка и други външни фактори.

Заключение

Тренировката на сърцето изисква дисциплина и е сериозна физическа работа, което означава, че имате нужда от дневник за тренировки и компетентен инструктор, който ще следи нивото на натоварване и ще ви мотивира да продължите. Има много упражнения. Те са толкова разнообразни, колкото и броят на хората, които се занимават с тях. Разходки, плуване, колоездене, туризъм, ски, ролери, пързаляне с кънки и много други, които може да намерите в Смарт студио KAMATO. Какво да изберете зависи от индивидуалните характеристики и здравословното състояние.

Не забравяйте, 1е тренировката на сърцето, че движението – това е живот! Ето защо, всяко кардио натоварване, това е противотежест на бездействието, което, като страничен процес на цивилизацията, води до хронични заболявания, а също и ни потиска, прави ни заложници на телевизори, дивани и лошо настроение.

За да посрещнете утрешния ден с радост, трябва да започнете да правите нещо днес! И тогава с всеки изминал ден ще се движите напред и ще дишате с пълни гърди!

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.