Норма на телесните мазнини в организма на жената

Норма на телесните мазнини в организма на жената

Природата е решила така, че нормата на телесните мазнини в организма на жените да бъде по-голям процент отколкото при мъжете: 18 -20% са жените, 10-15% за мъжете. Схемата на разпределение на телесните мазнини е еднакъв за мъжете и жените; основната разлика е, че в някои области на тялото жените имат повече мазнини – задните части, долната част на гърба и под шийката на бедрената кост (“бричовете”).

Причината е, че женското тяло акумулира енергия под формата на мазнини в очакване на бъдеща бременност за изхранване на бебето.

Също така, разпределението на телесните мазнини при жените по области до голяма степен зависи от климата. Например в горещите страни това са бедрата, седалищната част и корема. Това разпределение дава възможност да не се покрива тялото с „нагряващ слой“ от мазнини, което е трудно да се „носи“ и което не е много ефективно за терморегулация по време на горещия сезон. В студените страни разпределението на мазнини в тялото е по-равномерно, което осигурява по-добра защита на тялото по време на суровата зима.

Една от основните задачи на телесните мазнини при жените е оцеляването на тях самите и тяхното потомство по време на периоди на дефицит на ресурси.

Важно е да знаете процента на мазнините във вашето тяло!

Ако задачата е да отслабнете, трябва да знаете, че пълното изчезване на мазнините може да създаде сериозни проблеми с хормоните, включително менструалните нарушения.

Съответно, за нормалното функциониране на тялото е важно да има определено количество запаси от мазнини в тялото, като процентът трябва да отговаря на медицинските норми.

За да направите това, измерете процента на телесните мазнини, в началото, по време и в края на тренировъчния цикъл. Такива действия ще ви помогнат не само да избегнете здравословни проблеми, но и да видите истинската картина на това какво се изгаря: мастния слой или губите тегло поради разрушаването на мускулната тъкан.

Важно е да се поддържате мускулната маса на тялото!

Мускулната тъкан е „метаболитно активна“, тъй като тя участва във всички жизнени процеси на тялото. В същото време, мастната тъкан е „метаболитно неактивна“ и е резервоар на енергия, която се използва само когато е необходимо.

Ето защо, наличието на мускулна маса ви позволява да изгорите голям брой калории през деня. В този случай мускулите са по-плътни от мазнините и съответно заемат по-малко място.

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.