Какви тренировки можете да посещавате при едни от най-често срещаните здравословни проблеми!

Какви тренировки можете да посещавате при едни от най-често срещаните здравословни проблеми!

Здравословните проблеми често са пречка за хората да посещават любимите си тренировки. Най-често срещаните проблеми са:гръбнани изкривявания (сколиоза, лордоза, кифоза), проблемни колене, разширени вени, диастаза, дискова херния, хашимото – болест на щитовидната жлеза, след раждане – нормално и секцио.

Но ние имаме решение за това. За всички тези здравословни проблеми ще ви предложим подходящите тренировки.

Гръбначни изкривявания

Сколиоза

S-образно изкривяване на гръбначния стълб. Този вид гръбначно изкривяване може да се появи още в много ранна възраст. Причините са много, както вродени, така и придобити. В ранен стадий сколиозата е напълно лечима. Като за лечението и задължително трябва да се стартира с подходяща активност. В никакъв случай не трябва да се посещават тренировки, които да натоварват едната страна на тялото ви повече!

В този случай подходящи тренировки са: Пилатес, Порт Де Бра, Йога/Стречинг, Сутрешна гимнастика, като дори можете да пробвате и Zumba

Кифоза

В днешно време голяма част от хората са застрашени от появата на кифоза, най-вече заради заседналия начин на живот. Всекидневното, неправилно стоене на бюрото по време на работа или още от училище е вече една от най-честите причини за появата на този вид гръбначно изкривяване.

То представлява С-образно изкривяване на гръбначния стълб в горната част на гръбнака.

Много важно за предотвратяване или избавяне от кифоза (тук не включвам късен стадии с цялостно изкривяване) е седежът с изправен гръб. Добре е на всеки час да раздвижвате целия гръбначен стълб, главата, ръцете и таза с лек стречинг. Като едновременно с това се препоръчва да започнете да посещевате 2-3 пъти седмично подходящи за вас тренировки.

Тренировките в Студио Камато са подходящи за страдащите от кифоза. Въпреки, че често този проблем е доста видим е добре да уведомите за състоянието си инструктора, чиято активност посещавате!

Лордоза

Лордозата е гръбначно изкривяване в долната част на гръбначния стълб, което представлява увеличена поясна извивка на гръбнака навътре към корема. Много хора дори не подозира, че имат лордоза. Тя е чест причинител не само на болките в гърба, а може да доведе по появата на дискова херния и други сериозни проблеми.

Добре е и всяка жена след бременност да се консултира със специалист за евентуалната поява на лордоза!

От Камато можем да ви препоръчаме да посещавате: Пилатес, Port De Bras, Йога/Стречинг, Сутрешна гимнастика, като в зависимост от проблема можете да пробвате и Табата.

Проблемни колене

Тук също има различни нива на сериозност на проблема, затова е добре да се консултирате със специалист. Все пак имайте предвид, че съветите от лекари какво да тренирате и какво не, могат да бъдат напълно погрешни. Все пак те не са наясно с всички съществуващи спортни активности и спецификите им. Както и ние инструкторите не сме лекари. Затова е добре да направи двустранна консултация за проблема, или т.е. след консултация със специалист и остановяване на диагноза да уведомите своя инструктор за проблема и да поискате съвет/помощ за това кое е добро за вас и кое не.

В случай, че имате редки и леки болки в коленете можете да посещавате почти всичко, като се стремите да избягвате само упражненията, които ви доставят дискомфорт. Избягвайте клякания с тежести и съчетания от клек със скок.

При по-сериозен проблем, а именно по-чести болки в коленете вече е добре да избягвате активности като Kangoo Jumps. Тази активност е страхотна, но все пак на всеки крак носите обувки тежащи над 2 кг, което допринася до засилване на проблема в коленете. Отново избягвайте клякания с тежести, съчетания от клек със скок и като цяло това постоянно движение на коляното и търкане на коленната става. Това не означава да се откажете от кляканията, но е добре да бъдат с повече задържане.

При постоянни болки в коленете или винаги след тренировка е добре да имате не само горното предвид, а вече да избягвате кардио тренировките или тези. Можете да продължите да спортувате и то пълноценно с активности от типа Mind&Body –Пилатес, Порт Де Бра, Йога/Стречинг, Сутрешна гимнастика, като дори можете да пробвате и Zumba. При наличие на повече време можете и да поплувате.

Разширени вени

Разширените вени са също често срещан проблем. При наличието му или съмнение за появата им е добре да се консултирате за състоянието си и сериозността на проблема със специалист.

Като цяло тук трябва да избягвате (а често и абсолютно забранено) джъмп спортовете и бягането. Всички активности, които са с активно скачане са противопоказни за вас (пр. Канго Джъмпс, Фит Джъмпинг/на батути, често Аеробиката и Степ аеробиката, както всичките алтернативи на тези активности). При посещение на друг вид активност, ако инструкторът прецени да ви даде упражнение с подскок, бъдете внимателни, и ако почувствате дискомфорт, не го изпълнявайте.

От Камато можем да ви препоръчаме да посещавате: Каланетика, Пилатес, Port De Bras, Йога/Стречинг, Сутрешна гимнастика, като в зависимост от проблема можете да пробвате и Зумба и Табата.

Диастаза

Диастазата на коремните мускули е често срещан проблем (лечим), за който голяма част от жените доре не подозират, че го имат. Най-често той се появява след раждане. Като представлява неестествено раздалечаване на правите коремни мускули.

Понякога с леко поглаждане на каналчето между двете половини на корема можем да усетим това неестествено раздалечаване. Но доста често то не е така осезаемо.

Как да проверим дали имаме диастаза?

Легнете на пода по гръб, като свиете краката в коленете. Сложете три пръста в коремната област над пъпа и разтрийте. Ако имате диастаза ще усетите как пръстите ви потъват в дупка. Тя може и да е малка или голяма. Това показва, че имате диастаза.

Добре е да отидете на специалист, за да видите състоянието на своята диастаза!

Какви упражнения можем и не можем да правим при наличие на диастаза?

Тук пряко ще засегнем упражненията за корем, защото те са единствените противопоказни при наличие на диастаза.

В този период трябва да забравите за коремни преси, които натоварват пряко правите коремни мускули. Особено важно е да не правите упражнения за корем с повдигане на краката.

Това, което е подходящо за вас са упражненията за страничните коремни мускули, като моят съвет е да заложите на странични планкове. Дихателните упражнения за корем са също добра алтернатива, която е благоприятна при диастаза.

Едно доста популярно към момента упражнение е вакуумът. Изключително ефективно и подходящо във вашия случай!

Какво е вакуум?

Най-просто казано това е упражнение с гълтане на корема. Изпълнява се като прибирате максимално навътре целия корем, издишайки въздуха докрай. Тук е важно да отбележа, че работите наистина с целия корем, а не само с горната му част. Или т.е. започвате упражнението от около 2см под пъпа. Задържаме около 10-тина секунди. После вдишваме, като дишането трябва да се опитаме да е коремно (поемаме въздух не само с гръдния кош, а и надолу до издуване на корема).

Успех!

От Камато можем да ви препоръчаме да посещавате: Пилатес, Port De Bras, Йога/Стречинг, Kangoo Jumps, Fit Jumping / аеробика на батут, Сутрешна гимнатика, Зумба.   

Дискова херния

Тук съществуват митове, че открият ли ви дискова херния трябва да легнете и да спрете да се движите….. Абсолютно погрешно! Точно обратното.

Най-доброто, което можете да направите преди да пристъпите към решението да се подложите на по-сериозна интервенция е да се опитате да укрепите и заздравите тялото. Като най-важното е да наблегнете на мускулите около гръбначния стълб. Ходене, коремни преси, планкове и т.н.

Това, което е добре да избягвате при дисковата херния са интензивните подскоци и с внимание към усукванията.

Да, вероятно ще има хора, които ще си кажат, че това е нелечимо и няма какво да се направи….Затова ще ви разкажа накратко една история.  

Свидетел съм на ситуация, в която млад човек, диагностициран с дискова херния, губи сили дори да ходи. Лекари го съветват веднага да се операра, защото иначе нещата ще стават все по-зле. Но той решава, че ще изчака, понеже е прекалено млад да се подложи на такава операция… И какво предприема, след като дори му е трудно да ходи повече от 5 минути?!

Започва да се бори с болката и да се движи все повече и повече. Като постепенно включва в ежедневието си нови и нови упражнения за укрепване най-вече на коремните мускули. Познайте какво се случва след няколко месеца?! Няма и спомен от болката. Млад, жизнен човек, способен не само да се движи нормално, но и да тренира ефективно. Повече от 10 години по-късно нещата не са се променили. Той е все така активен и ефективен.

Можете да посещавате: Пилатес, Port De Bras, Йога/Стречинг, Табата, Каланетика, а дори да пробвате Fit Jumping/аеробика на батут (при тази активност се абсорбира до 70% натоварването в ставите и гръбначние стълб).  

Хашимото

Често чуваме и четем изказвания, че при болестта на Хашимото спортът е излишен и по-добре е хората да не се „хабят“. Това е абсолютно погрешно! Ако сте наясно като цяло от ползите, които носи активният начин на живот, значи сами можете да си направите извод дали активността при хората с Хашимото е излишна!

Знаете, че при наличие на Хашимото метаболитните процеси в тялото ви не работят нормално и трябва постоянно да работите върху проблема. Във вашата ситуация спортът не е лечение. Той няма да ви излекува, но ще подобри качеството ви на живот. А всъщност това е целта – да направите възможното, за да подобрите качеството си на живот и да намалите до минимум дискомфортът, който изпитвате.

Какъв вид спорт да изберете тук е много индивидуално! Трябва да имате предвид, че при вас умората настъпва много по-бързо и не е добре да натоварвате тялото с изтощителни тренировки, оставащи ви без въздух. Подберете вида активност така, че да се чувствате максимално комфортно. Най-добре се насочете към Пилатес, Port De Bras, Zumba, Йога/Стречинга, Сутрешна гимнастика, а дори можете да пробвате Fit Jumping/аеробика на батут.

Раждане

Или колко време след раждането е добре да се върнем в залата?

Миналният период за почивка, който е добре да си дадете след раждане е 2 месеца. И това е в случай, че сте родили по нормален начин, а не оперативно.

След нормално раждане можете да започнете с по-леки тренировки като Порт Де Бра, Пилатес, Йога/Стречинг, Сутрешна гимнастика. Ако в последствие желаете да увеличите натоварването можете да продължите с тренировките по Kangoo Jumps, Fit Jumping, Табата, Зумба, Каланетика. Но не и преди да са минали тези два месеца от раждането.

Как стоят нещата при раждане със секцио?

Тук периодът на възстановяване е малко по-дълъг. Първоначално е добре да си починете поне 3 месеца след раждане, след което можете по малко с много леки тренировки като Стречинг и Порт Де Бра. Тях е добре да практикувате до около 6-ти месец след раждането, след което вече постепенно да увеличавате натоварването и да включите останалите активности (Пилатес, Kangoo Jumps, Fit Jumping, Табата, Каланетика) по веднъж седмично, после по два и три пъти. Важно е да имате предвид, че Джъмп спортовете е противопоказно да се посещават преди да са минали 6 месеца от раждане със секцио! Разбира се, има и изключения, но все пак е добре да не рискувате!

Успех! J

Автор: Ирина Атанасова – https://withirinaatanasova.com/

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.