Диетата е нещо средно аритметично между гладуването и пълното подчиняване на своите вкусови наклонности. Но трябва да разберем какво е това диета и за какво е тя. Ако вие ясно си изясните целта, която сте си поставили, избирайки някаква диета, вие ще получите от нея максимална полза. Така е в нашият живот – целта оправдава средствата.

Диетата е прекрасно средство за подобряване на апетита

/Бриджит Бардо/

За съжаление хората рядко си поставят ясна цел. Тези, които знаят как да направят това правилно, постигат успех. Но трябва да сте на ясно с инструментите. Ако вашият инструмент е само чук, тогава всеки проблем е представен под формата на пирон.

Диетата като инструмент може да служи за различни цели. Най-тясната е да свалите някой килограм от теглото си. По-широката е да се избавите от някакви болки. И най-широката ( най-достойната) е да хармонизирате своя начин на живот. Храненето да заема във вашия живот именно мястото, което му се полага, нито по-малко, нито повече.

Диетата като начин на живот. Това вече е друго! Диетата като култура на храненето, когато храната се приема както въздуха, който дишаме, както умението да говорим, да слушаме. Всичко това са подсъзнателни процеси, и именно такъв процес трябва да бъде и приемането на храна.

Но, разбира се, всъщност всичко не е толкова просто. Ние не сме родени със способността да говорим, а са ни научили нашите родители, училището. Културата на общуване се състои в това правилно и на място да използваме изрази. За разлика от храненето, нашият организъм няма право да издава звуци по този въпрос.

По въпросът за храненето акцентите са малки смесени. Родителите доминират в изработката на нашите хранителни навици, училището и улицата практически малко добавят в добрия смисъл. А организмът има много какво да каже в своя защита, но не винаги успява.

В резултат на това културата на хранене като такава (не културата на поведение на масата) се проявява или в засилен интерес към различни диети, или в пълна липса на съзнателен контрол.

 Всички изказвания и статии, или почти всички, са свързани с вредите от диетите. А на практика почти всички публикации се отнасят до диети за отслабване, а не диетата като начин на живот.

Един весел виц:

– Докторе, вече не мога да издържам на тази диета, вчера едва не отхапах ухото на моя мъж.

– Няма страшно, това само 80 калории.

В известен смисъл това характеризира ситуацията с модерните диети, не мислите ли? Когато сте на една от поп диетите, за нищо друго не можете да мислите, освен за храна. Ето именно така може от храната да се създаде култ. А може ли такава диета да стане част от вашият начин живот? И какво е това за живот, ако трябва да мислите само за храна?

И вероятно това отлично характеризира вредата от такива диети. Тази вреда е не само издевателство над физическото тяло, но и вулгаризация на начина на мислене. Така, както организма не може да се храни само с кисело мляко, така и духовната сфера: ако не мога да мисля за нищо друго, освен за храна, то с какво тогава се различавам, да кажем, една котка?

Затова, изберете диета, към която ще можете да се придържате през целия си живот. И това казва всичко. Това е култура на хранене в най-широкия смисъл на думата, и това е вашият вариант за културно хранене, способстващ за постигане на ВАШИТЕ ЦЕЛИ.

А ако вие не си поставяте целта да водите хармоничен начин на живот, да поставите диетата като начин на живот, не си струва да се мъчите. Ако трябва да свалите само няколко килограма, тогава си изберете диета по свой вкус. Но преди да направите това, прочетете следното:

“… 90% от хората, спазващи различни диети с надеждата да намалят теглото си, след това набират предишните си килограма средно за период от пет години. Това е заключението на лидерите на Националните институти по здравеопазване в САЩ, след обсъждане ефективността на различните методи за намаляване на теглото. Изследванията показват, че 98% от хората не само отново възстановяват предишните си килограми ( след спиране на диетата), но дори качват и отгоре“.

Защо се случва това? Ефектът на „йо-йо“ след скок на диетата е неизбежен, както нощта след деня, ако не подходим умно към такава важна концепция като метаболизма. И когато това стане ясно, друго нещо става ясно: стойността на всяка диета, които изберете, ако не е диетата като начин на живот, практически се приближава към нулата.

Прочетете също Основни грешки при отслабване” и Как да изгорим мазнините и да запазим мускулите