Диета след 40

Диета след 40

Диета след 40, да или не? Да, но всяка възраст има своите характеристики.  И ако искате да успеете, трябва не само да формулирате целите си, но и да оценявате различни фактори по пътя към постигане на желания резултат.

В тази статия решихме да обърнем внимание на възрастовия фактор, който трябва да се има предвид при създаването на набор от физически упражнения и при изготвянето на правилната диета. Така че, нека да разгледаме какво изгражда една диета след 40 години.

Намаляване на общото количество калории

Първото нещо при диетата след 40, на което трябва да обърнете внимание е намаляването на общия брой калории. Не трябва да се забравя, че метаболизмът на 20 години е малко по-различен от метаболитните процеси на 40 години.

Следователно, не е необходимо да форсирате намаляването на калории, тъй като това ще доведе до рязка загуба на енергия, което няма да ви позволи да тренирате ефективно и ще създадете стресираща ситуация за тялото, което пък ще провокира качване още по-голямо тегло в бъдеще.

Обща препоръка за жени над четиридесет години е 10 -12 ккал на килограм телесно тегло. Това съотношение ще осигури постепенна и безопасна загуба на тегло.

Повече протеини от млечни продукти

Второто нещо, което трябва да запомните, са протеините, особено тези, които се намират в млечните продукти. Протеините ще ви помогнат да поддържате правилната скорост на метаболизма и да предотвратите загубата на мускули.

И все пак млечните продукти са богати и на калций, който е важен хранителен елемент във всяка диета за жени над 40 години, предотвратявайки риска от развитие на възрастова или хормонална остеопороза.

Диетата след 40 не може да мине без зеленчуци

Зеленчуците са изключително важен компонент, който задължително трябва да включва всяка диета за жени след 40 години. Те съдържат голямо количество антиоксиданти, необходими за стимулиране на естествената реакция на организма към вредни външни влияния.

Зеленчуците също съдържат малко количество калории, което ги прави незаменими за намаляване на теглото.

Есенциални мазнини

И накрая, уверете се, че консумирате достатъчно количество есенциални мастни киселини. Това ще помогне да се запази не само младостта на тялото, но и яснотата на ума. Диетата след 40  трябва да бъде обогатена с храни като риба, ленено семе и орехи (естествени източници на есенциални мастни киселини).

И не забравяйте да спортувате редовно. Не е необходимо да се претоварвате със силови тренировки, тренирайте по-леки спортове за запазване на гъвкавостта и енергичността. Това са Стречинг, Пилатес, Port De Bras.

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.