Как да запазим фигурата си по време на бременност

Как да запазим фигурата си по време на бременност

За да запазите фигурата по време на бременност, трябва да се храните правилно и пълноценно, но да не преяждате,  да следите за калоричността на храната. Също така е необходимо да се занимавате със спорт, ако няма противопоказания, или просто да се движите повече.

bremennost-2

 

  1. По време на бременност в организма на жената се променя хормоналния фон, мастната тъкан започва да се натрупва, за да осигури на майката и детето всичко, така че жените да наддават тегло. Това е нормално, ако телесното тегло не надхвърля определени граници, но някои бременни момичета се отпускат, оставят спорта, започват да ядат повече и се сбогуват с предишната си фигура.

  2. За да запазите фигурата по време на бременност, трябва да забравите за широко разпространения съвет „ яж за двама“. Разбира се, плодът се развива в тялото ви и се нуждае от хранителни вещества, витамини и минерали, но в много по-малки количества, отколкото вас, тъй като размерите на детето са малки. Освен това, няма полза за него от захар, сладкиши, чипс, пържени картофи и други вредни храни. Важно е да се консумират протеинови храни, пресни зеленчуци и плодове, зърнени храни, ядки, риба. През първото тримесечие калорийността на храната не трябва да се увеличава, много по-важно е какво ядете, а не колко. Постепенно количеството храна може да се увеличи малко, като следите покачването на теглото си.

  3. Слабите момичета за цялата бременност трябва да качат не повече от 15 кг., със средно телосложение не повече от 14 кг., а по-едрите не повече от 9 кг. Ако запазите тези норми, след раждане теглото ви ще бъде 3-4 кг. повече и няма да бъде трудно да ги свалите.

  4. Не оставяйте спорта, ако до бременността сте тренирали, или започнете с физическата активност, ако не се занимавали до бременността. Спортът и бременността не са несъвместими неща, така мислят много бъдещи майки. Просто трябва да следите натоварването, да дишате правилно и да не се преуморявате. Подходящи за бременни жени са плуване, йога, неинтензивна аеробика, стречинг, ходене. Физически подготвените жени могат да практикуват джогинг, фитнес, ски и други спортове. Преди да започнете, консултирайте се с лекаря, който ви наблюдава. Ако спортът е противопоказан за вас, движете се повече, ходете, дишайте чист въздух.

    bremennost-1

  5. Осигурявайте си пълноценен сън, не излагайте тялото и ума си стрес, добре си почивайте, получавайте повече положителни емоции, до колкото това е възможно. Това влияе положително както на детето, така и ви предпазва да не качвате излишно тегло.

  6. Ако е възможно, започнете да се храните правилно и да спортувате възможно най-рано преди бременността. Силни, здрави, годни и стройни жени с добре развити мускули, с малък процент мазнини и голям спортен опит по-лесно поддържат форма по време на бременност, те качват по-малко тегло, и най-важното е, че е много по-лесно да влезнат във форма след раждането.

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.