Може ли да се занимаваме със спорт по време на бременност?

Може ли да се занимаваме със спорт по време на бременност?

Бъдещите майки често се интересуват дали спортът ще повлияе на бременността. Кой е най-добрият начин за действие: да го отложите за в бъдеще или все още да се занимавате със спорт по време на бременност?

Определен отговор на този въпрос не съществува, защото трябва да се вземат предвид редица фактори: вид физическа активност, ниво на подготовка, вероятност от усложнения, интензивност на тренировките, здравословно състояние на бъдещата майка и много други. Нека поговорим за това по-подробно.

Защо спортът е полезен по време на бременност?

Лекарите отбелязват, че добре подбраните упражнения са от полза за бъдещата майка, тъй като предоставят възможност за подобряване на самочувствието (по-специално чрез нормализиране на кръвообращението и укрепване на мускулите на гърба), подобряване на настроението, подготовка за раждане и възстановяване на предишната форма по-бързо след раждането на бебето.      

Когато спортът е противопоказан?

Въпреки това, понякога физическата активност и спортът по време на бременност са противопоказани. Така че, спрете да тренирате, ако:

  • имате многоплодна бременност. Факт е, че тялото на жената първоначално не е приспособено да дава няколко плода наведнъж, следователно рискът от развитие на различни усложнения се увеличава;

  • преди това сте имали спонтанни аборти;

  • лекарят ви казва, че има заплаха от аборт;

  • плацентата има неправилно разположение;

  • има шев на матката (например след цезарово сечение или отстраняване на миоми);

  • имате сърдечен дефект.

Какъв вид спорт си струва да изберете по време на бременност?

Различните упражнения във водата са много полезни за бъдещите майки, тъй като могат да подобрят дейността на дихателната, сърдечно-съдовата и нервната система. Освен това плуването позволява на гръбнака да се отпусне от вертикалното положение.

Плуването в басейна ви позволяват равномерно да разпределите натоварването върху всички мускулни групи. Бременната жена, чието телесно тегло вече се е увеличило значително, се чувства много удобно във водата. Когато планирате да посетите басейна, изберете времето, когато има по-малко хора. Разбира се, преди да родите, не е необходимо да се опитвате да преодолеете дистанцията за известно време или да извършвате дълги плувания.

Заниманията с пилатес са насочени към подобряване на разтягането, овладяване на техниката на коремно дишане и изучаване на малки корсетни мускули. Резултатът от редовните тренировки с пилатес по време на бременност ще бъде намаляване на болката в гърба и намаляване на тонуса на матката. Освен това ще научите как да дишате правилно и това умение със сигурност ще ви бъде полезно по време на раждане.

За подготовката на бременните за раждане ще помогне спорт и физическа активност, насочени към укрепване на мускулите на тазовото дъно. Много е важно правилно да извършвате всички движения и в същото време да спазвате предпазните мерки за безопасност.

Йога за бременни жени е много популярна и то с добра причина. Можете да нормализирате кръвообращението, да повишите имунитета и да подобрите настроението. Ако сте практикували йога преди, имайте предвид, че не всички упражнения са позволени сега. Не забравяйте да информирате инструктора, че очаквате бебе и той ще разработи оптималната тренировъчна програма за вас.

Много полезни са дихателните упражнения, на които трябва да посвещавате всеки ден по 10 минути.

Какви спортове са забранени по време на бременност?

По време на бременността всеки вид физическа активност, свързана със скачане, люлеене на краката и повишен риск от травми, трябва да се изключи. Не правете коремни упражнения. Отложете за бъдеще кънки, ски и колоездене. Сега не е време за гмуркане и планинско катерене. Не се препоръчва да огъвате много гърба си.

През втората половина на бременността (след 20 седмици) се откажете от всякакви упражнения, които трябва да се изпълняват от легнало положение. Матката, която вече е достигнала значителен размер, започва да оказва натиск върху големи съдове, което може да причини хипоксия (остра липса на кислород) и изключително негативно да повлияе на състоянието на бъдещата майка и бебе.

Важни препоръки за занимания със спорт по време на бременност

По време на бременността е важно спортът да е редовен (2-3 пъти седмично). Ако ще се занимавате само от време на време, физическата активност не само не носи никаква полза, но и може да повлияе негативно на хода на бременността.

Не се опитвайте да задавате рекорди и тренирате до изтощение. Ако сте уморени и имате затруднено дишане, починете си.

Ако не се чувствате добре, спрете да спортувате веднага. Съобщавайте за всеки дискомфорт на вашия акушер / гинеколог.

Важно е да се вземе предвид фактът, че по време на бременност се увеличава кръвообращението и следователно тялото се загрява повече. В същото време прегряването може да повлияе негативно на състоянието на бъдещото бебе, така че не забравяйте внимателно да подходите към спорта, избирайки времето и мястото за занимания. Ако през лятото тренирате на чист въздух, опитайте се да го правите сутрин или вечер, когато жегата вече утихва. През зимата се упражнявайте в хладни помещения.

Преди да започнете да тренирате, не забравяйте да се консултирате с акушер-гинеколог, който знае за вашите индивидуални характеристики и ще може да препоръча оптимална физическа активност и спорт по време на бременност.

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.