Ритмична гимнастика

Ритмична гимнастика

С ритмична гимнастика много лесно може да поддържате тялото си в тонус, да укрепите мускулите, да подобрите фигурата си благодарение на гимнастическите упражнения. Разбира се, има много оздравителни упражнения с различна ефективност за това как да се отървете от излишните килограми.

Ritmichna -gimnastika

Някои силно изморяват, други са банално неефективни. Но всяко упражнение трябва да бъде конструирано правилно.

Ритмична гимнастика – какво означава това?

Ритмичната гимнастика е сродна на спортната гимнастика. Тя също е свързана с аеробни упражнения. Нейното понятие често се използва като „оздравителни упражнения“, общо укрепващи упражнения. Едно от многото и предимства е, че няма нужда от фитнес и спортни аксесоари.  Ритмичната гимнастика е предпочитана както от жени, така и от мъже.

Използваните оздравителни упражнения са прости и елементарни, насочени са към всички групи мускули. Освен това, тук не са нужни допълнителни тежести, тъй като натоварването е от  самото тяло, неговото тегло. Тук се разкрива същността на ритмичната гимнастика: масата на собственото тяло сама въздейства на организма.

Човешкото тяло е уникално и всеки има своя собствена заложена форма на активност.

Ритмичната гимнастика укрепва и тонизира мускулите, подобрява физическата подготовка като цяло. Също така, заниманията с ритмична гимнастика са полезни за сърцето, тоест, укрепват организма отвътре. Високата активност в хода на работа ускорява сърдечната честота и по този начин укрепва сърдечния мускул, което от своя страна води до намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Ritmichna -gimnastika -1Ritmichna -gimnastika -2Ritmichna -gimnastika -3Ritmichna -gimnastika -5

Ето няколко основни упражнения:
  • Клекове. Краката трябва да са на ширината на раменете, ръцете в успоредно положение на пода, гърба изправен. Следват клекове в бавно темпо, колкото се може по-ниско, като ръцете остават успоредно на пода. Следва връщане в изходно положение и повтаряне отново. Упражнението може да се усложни, ако се изпълнява с изпънат напред крак и протегнати ръце напред. Това упражнение има за цел укрепване на задните части и бедрата.

  • Въртене на коленните стави. Стъпалата трябва да са заедно, ръцете лежат на коленете. В това положение започнете да въртите коленните стави първо в едната посока и след това в обратната. Старайте се да не въртите повече от една минута в една посока.

  • Скокове на място с промяна на положението на ръцете и краката. Изходно положение: права стойка, ръцете са по тялото, краката трябва да бъдат разположени близо един до друг. По време на скоковете се старайте да отворите широко краката и да пляскате с ръце над главата. Следва повторение.

Заниманията с ритмична гимнастика не само способстват за физическия тонус, доброто разположение на духа и имат оздравителен ефект, но също така предотвратяват развитието на много заболявания, които могат да имат лоши последствия за човек.

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.