Само йога не е достатъчна за поддържане на спортната форма и здравето

Само йога не е достатъчна за поддържане на спортната форма и здравето

Йога всеки ден набира все повече и повече фенове. Тя е част от програмата на почти всеки фитнес център, в нея участват мъже и жени, както млади, така и възрастни хора.

yoga-0

За много хора тя е идеално средство за здраве, добро тяло и постигане на хармония със себе си и света.

Но само заниманията с йога достатъчни ли са за поддържане на спортна форма и здраве?

The New York Times публикува обобщение на изследвания, проведени с цел изясняване дали редовните занимания с йога са достатъчно силови упражнения за поддържане на здравето, или са нужни допълнителни занимания в спортната зала.

Няма много изследвания оценяващи ползата от йога за поддържане на спортна форма, и те свидетелстват за това, че йога води до осезаем, но ограничен прираст на силата.        

Резултатите от тестовете, проведени сред жени след менопауза, показват, че занятията в класовете по Ащанга йога два пъти седмично е довело до развитието на мускулите на краката, без да окажат влияние на  други мускули, както и върху подобряване състоянието на сърдечно-съдовата система.

Аналогично, изследванията показват, че по време на дванадесет седмичен курс по Бикрам йога участниците успели да повдигнат по-голяма тежест отколкото в началото на експеримента, но заниманията не са се отразили  на силата на захвата или общите показатели за здраве и фитнес.

Според автора на статията Gratchen Reynolds йога е твърде меко натоварване, за да бъде единствената форма на изпълнявани физически упражнения.

В едно от най-интересните, според автора изследвания, са провели следния експеримент: всички участници за един час били поставени в метаболитна камера, където са записвали изгорените калории и сърдечната честота. Част от тези участници се занимавали с любимия вид йога, другите спокойно си седели или ходили в спокойно темпо на бягащата пътека.

Измерванията показват, че йога по разход на енергия е равна на ходене със скорост 3,2 км / час, и авторите на статиите написали като заключение, че това не съответства на препоръките за ниво на физическа активност, насочена към подобряване на здравето или състоянието на сърдечно съдовата система.

По този начин, според Рейнолдс, за увеличаване на силата и подобряване на здравето, йога трябва да се комбинира, например, с редовен джогинг или занимания в спортната зала.

По материали на The New York Times

Сподели публикация:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Последни публикации

Login Account

Already a Jhana Customer?

Invaild email address.

6 or more characters, letters and numbers. Must contain at least one number.

Your information will nerver be shared with any third party.